Széchenyi 2020 támogatás
Main menu

Estrich beton

Petranella Estrich beton készítés

Mi az estrich beton?

Estrich beton alatt egy nem túl vastag (általában 2-10 cm átmérőjű), speciális aljzatbeton réteget értünk, amelyet földnedves formában, gépi technológia alkalmazásával dolgozunk fel. A hagyományos aljzatbetontól eltérően az estrich beton egy különleges keverék, amely különböző száradást és eloszlatást segítő anyagokat is tartalmaz.

Az estrich gazdaságosan, és mindemellett gyorsan alkalmazható lakásokban, családi házakban, irodákban, közintézményekben, stb. A különböző burkolatok alá teherelosztó rétegként. Ezek az aljzatok külön aljzatkiegyenlítő réteg nélkül alkalmasak hidegburkolatok, parketta, padlószőnyeg vagy habszivacsos PVC burkolatok fogadására.

Ezáltal időt és nem utolsósorban pénzt takaríthatunk meg, hiszen egy munkafázist kihagyhatunk és nincs szükség a drága kiegyenlítőkre sem. Mindezek mellett egy műszakilag és minőségében is jobb megoldást kapunk.

Mik az estrich beton előnyei

A hagyományos aljzatbeton-készítéssel szemben az Estrich beton készítésnél a speciális gép az anyagokat tökéletesre keveri. Ez a rendkívül precíz keverés nem engedi, hogy a felületen elterített beton „feldobja a vizet”, s emiatt folyamatos utókezelésre és locsolásra legyen szükség a száradás alatt. Az Estrich beton továbbítása tömlők segítségével történik, így akár olyan területen is alkalmazható, ahol a talicskázás tönkretenné az előzőleg lefektetett padlófűtést, épületgépészeti megoldásokat. Mivel az estrich beton könnyebben és gyorsabban teríthető, mint a hagyományos aljzatbeton, ezért ez egy költséghatékony és időtakarékos megoldás.

Mitől olcsóbb, mint a hagyományos aljzatbeton?

Az Estrich beton készítéshez, lerakásához és keveréséhez speciális gépek kellenek és a betonban a száradást megkönnyítő adalékok is találhatók, elsőre tehát kevéssé tűnik költséghatékony megoldásnak. Ez a kis többletbefektetés azonban hamarosan megtérül, hiszen a hagyományos aljzatbetonnál magasabb minőségi és esztétikusabb megoldást kapunk. A hagyományos aljzatbeton járólappal általában 21 nap után burkolható biztonságosan, míg az estrich esetében a száradási idő mindössze 7 nap – ez akár azt is jelentheti, hogy a használói két héttel korábban vehetik birtokukba az elkészült ingatlant.

Az estrich beton típusai

Az estrich beton a rendelkezésre álló rétegvastagság szerint készülhet kötött vagy csúszó-, és úsztatott változatban. Kis vastagság esetén (2-4 cm) kötött estrichet készítünk, amely az alapfelülethez közvetlenül kapcsolódó réteg, a teherhordó alapfelülethez hozzáköt, vele együtt dolgozik. A csúszóestrich szabadon mozgó teherelosztó réteg, melyet az alapfelülettől egy vékony fólia réteggel választunk el. Itt legalább 4,5 cm a beépítendő aljzatréteg. Amennyiben szükség van hő-, illetve lépéshangszigetelő anyag elhelyezésére, az a szerkezeti beton és az ebben az esetben a szigetelés védelmére is szolgáló technológiai fólia közé kerül beépítésre.

Estrich beton készítése

Helyszínen 0/8-as vagy 0/4-es szemnagyságú osztályozott homokos kavicsból, cementből és speciális adalékokból a megfelelő konzisztenciájúra kevert anyagot a speciális keverő- és szállító pumpával. A bedolgozás helyére juttatjuk, ott a kívánt szintre elterítjük, felület képzés simítógéppel. A tömörítés és a kiigazítás lehúzóléc segítségével történik. A felület gépi simítását, glettelését simítógéppel végezzük, az így kapott felület közvetlenül burkolható. Az estrich készülhet zsákos vagy silós kiszerelésű gyári előkevert anyagból is, ennek előnye, hogy sokkal kisebb a helyszíni élőmunka igénye és a tárolási helyszükséglet, ezzel területet és időt takaríthatunk meg.

Mikor érdemes az Estrich beton készítés mellett dönteni?

  • Családi építkezések esetében, ahol a lehető legegyszerűbb megoldásra van szükség az a munka könnyítésére.
  • Gyors, időhiányban végzett munkák esetén, amikor nincs lehetőség az aljzatkiegyenlítő felhordására.
  • Nagy munkaterületeknél, vagy ott, ahol az aljzatbetonban épületgépészeti berendezések futnak.
  • Szűk terekben, kis területen végzett munkáknál, mivel a kivitelezés nem igényel nagy helyet.

 

Reméljük, hogy e rövid ismertetőben felkeltettük érdeklődését, választ adtunk néhány kérdésére és hamarosan megrendelőink körében tudhatjuk Önt is.

Estrich aljzatbeton

Petranella aljzatbeton

Estrich beton aljzatbeton